Bröstmjölken farligt fet enligt Livsmedelsverket?

Bröstmjölken farligt fet enligt Livsmedelsverket?

Uppdaterad 081225

SVD sprider idag Livsmedelsverkets påbud att alla barn, oavsett ålder och vikt, skall dricka lättmjölk. Rimligen blir då nästa steg att förbjuda amning?

Dessa dumheter börjar gå över alla gränser. SVD idag:

Hur fet skall mjölken vara?

FRÅGA: Jag är förvirrad över en fråga. På barnavårdscentralen där jag bor säger de att små barn ska dricka standardmjölk, det vill säga fet mjölk, men era experter rekommenderar små barn att dricka lättmjölk och äta lättfil.

 

Har själv alltid trott att man ska ge små barn fetare alternativ på mejeriprodukter. Hur ska jag göra för att det ska bli rätt? Min son är 15 månader och han dricker fet mjölk till frukost, mellanmålet samt middagen. /Jennie

SVAR: Jag förstår mycket väl din förvirring. Det är så att man tidigare rekommenderade standardmjölk till spädbarn och upp till två års ålder, sedan mellanmjölk och till sist lättmjölk. Men numera så rekommenderar Livsmedelsverket att alla barn ska ha lättmjölk och lättfil oavsett ålder och vikt. Vi har följt dessa råd som är gällande nu.

Barn behöver extra energi, och det får du lättast via fett. Men det är lite för mycket mättat fett i standardmjölk så därför rekommenderar vi, och Livsmedelsverket, att ge en extra tesked (fem milliliter) flytande margarin eller rapsolja per portion till lunchen exempelvis. Detta fett är bättre, fler näringsriktiga och nyttiga fettsyror. /Growingpeople-experten

Vad Livsmedelsverket säger:

Kostråd för barn:

”Alla, också barn, rekommenderas att äta mindre mättat fett. Därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter…

Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett.”

Experiment med barnens hälsa

Livsmedelsverket menar tydligen att man skall experimentera med light-mat till barn i princip från födseln. Och detta på grund av en allmän oro för naturligt mättat fett.

Naturligt mättat fett som inte ens kunnat visas vara farligt till vuxna. Så sent som förra veckan diskuterade professorerna frågan på Hjärt-Lungfondens hearing. De var djupt oeniga om det fanns några bevis alls för att naturligt mättat fett har något med risken för hjärtsjukdom att göra.

Men för ettåriga barn blir det hela bisarrt. Hur många ettåringar känner du som fått hjärtinfarkt? Livsmedelsverket tycker att vi skall ta bort det naturliga mättade fettet ur småbarnens mat. Trots att det bland annat behövs för hjärnans uppbyggnad. Utan att vi vet riskerna med det. Bara för att vissa fortfarande tror (helt utan bevis) att det kan förebygga hjärtinfarkt när barnet blir 50 år??

Det är dessutom visat i studier att barn som äter mjölkprodukter med naturlig fetthalt är smalare än barn som får äta lightvarianter (som innehåller mycket större andel socker). Dessutom får de lättare i sig de naturliga fetter som behövs för att bygga upp sina kroppar.

Förbud mot amning?

Någon borde meddela Livsmedelsverket att fettet i bröstmjölk är till hälften naturligt mättat fett. Bröstmjölken innehåller lika mycket mättat fett som den feta mjölken de avråder från. Skulle Livsmedelsverket rekommendera ett förbud mot amning också? Kanske kan bebisarna istället äta en margarin-ersättning från Unilever AB?

Ge barnen naturlig mat

Mitt förslag är att lita på moder natur och miljoner års evolution. Eftersom modersmjölk innehåller rikligt med naturligt mättat fett kan det säkert vara viktigt för barnens hälsa. Jag rekommenderar därför att bortse från Livsmedelsverkets märkliga råd, och alla företag som vill kränga lättmargarin till barn.

Ge barnen naturlig mat. Det borde vara helt självklart.

Källa http://www.kostdoktorn.se/naturlig-brostmjolk-farligt-fet-for-smabarn

 

Gottelisa skriver: Funderar mycket själv om hur det är med småbarn och fett. Varför slickar barn i sig smöret på smörgåsen? Och varför vill dem bara äta upp osten och inte mackan ? Jo för att det är naturlig föda för oss som kroppen behöver.

Nu på min förskola så har vi fått Lättmjölk, känns inte bra med allt jag har lärt mig nu om kosten som vi är skapade för att äta. Vi behöver riktiga fetter och inte farligt margarin och lättprodukter.

Jag har fått en annan syn nu när jag själv har ändrat min kost till naturlig föda. Som mina småttingar på förskolan. Det är bara vi vuxna som trugar i dem bröd tex. Dem vill ju bara ha det som är på ändå.

Idag hade vi vikarie och vid frukosten så började hon prata om barn som bara vill slicka i sig smöret.

– Barn blir bara tjockare sa hon.

Sedan serverade vi barnen Naturell Yoghurt 3% fett ( bra val ) flingor och jag brukar ha framme en burk med kanel. Alla barn valde kanel men vikarien tog fram en burk sylt för att det måste vara sött också.

Ojoj, då kunde jag inte vara tyst om vad barn och vi vuxna behöver. Vi behöver fett men vi behöver inget socker. Det är vi vuxna som ger barnen socker, små barn väljer det inte själva.

Så det är skönt att ha den här kunskapen om vad kosten gör med oss, synd att jag inte visste det innan.

 

Det här med Livsmedelsverkets råd, varför skall det ta sådan lång tid att ändra på kostråden? All forskning visar att fett är inte farligt. Det är Margarin, socker och mjöl som är farligt för oss.

 

Efter att jag har läst Matrevolutionen så har jag fått upp ögonen ännu mera.

 

 

 

Annonser

4 thoughts on “Bröstmjölken farligt fet enligt Livsmedelsverket?

 1. Jag blir rädd när jag läser det här. Lättmjölk till barn! Lättprodukter övht är ju sjukt. Har det verkligen gått så långt att det numera serveras lättmjölk mm i skolor och på dagis? Visst, när jag gick i skolan var det mellanmjölk men ändå. Jag växte upp med en mamma som vägrade lättprodukter. Vi hade alltid standardmjölk och jag brukade redan som barn hälla i grädde för att det blev godare. Vi hade alltid riktigt smör och Bregott och aldrig margarin. Åt smöret direkt ur byttan. Provade att göra det hos en kompis en gång, men hennes familj hade margarin och fy så äckligt det var :/

  Jag kan inte förstå att folk tror på det som dessa ”experter” säger. Hade jag haft barn, hade jag gått efter vad jag tycker och gett dem det jag själv växt upp med dvs riktig mat och fullfeta produkter. Sedan det med det söta. Jag förstår inte varför ”det måste vara sött också”. Som den vikarien som tog fram sylt. När jag var liten tyckte jag det var vidrigt med sylt och socker på flingor. Tog alltid kanel. Förstår ihte riktigt hetsen med att ha sött på allt.

  Oj, nu blev det en lång kommentar men behövde bara skriva av mig lite. Blev nästan förbannad av att läsa det på Svd. Din blogg är hur bra som helst i övrigt. 🙂

  • Jag håller helt med dig. Jag har också vuxit upp med fullfeta produkter och riktigt smör. Tack för din kommentar,spännande läsning 🙂
   Ha en bra helg kramar från Gottelisa

  • Jag håller med dig Åsa,tack för kommentaren och ha en skön helg kramar från Gottelisa

Kommentarer inaktiverade.