Min man har ”börjat” med LCHF

Min man har också kört igång med LCHF nu. Han har ju kört en” light” variant innan. Men förra året som vi körde igång hela familjen så funkade det jättebra för alla, ett tag. När man börjar bli  nöjd med vikten är det lätt att man börjar i sina gamla spår igen. Men man inser hur bra kroppen mår av att äta LCHF och hur allt förstörs med bröd och mycket kolhydrater. Man känner sig inte mätt på samma sätt.

Nu är det dag 3 för min man med. Förra året gick han ner -18 kg på på 4 månader, sen efter sommaren har det varit mera kolhydrater som i bröd. Men annars har han ätit ganska bra. Så det är inte så mycket upp på vågen.

Men att sluta helt tvärt med kolhydrater kan vara lite jobbigt, man kan få lite omställningsbesvär. Om det kan man läsa på http://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq/ Här nedan har jag kopierat från den sidan.

Blir man inte trött / lättirritabel / svag / yr / får huvudvärk / upplever svårt att tänka / känner sig varm och svettas mer / får lättare hjärtklappning / känner konstig smak i munnen / dålig andedräkt av LCHF?

Jo. Det är vad som brukar kallas för omställnings- / övergångsbesvär (en del säger istället ”socker-avgiftning”). Många men inte alla upplever enstaka eller flera av dessa symptom, någon till några dagar efter en kraftig begränsning av kolhydratsintaget. Besvären sitter vanligen i under några dagar, det är ovanligt med kvarstående sådana besvär under mer än någon vecka.

Det som kan ta längre tid är orken vid kraftig fysisk ansträngning. Detta kan ibland ta flera månader innan den upplevs normal igen. Då upplever många istället en kraftigt ökad uthållighet.

Blir omställningssbesvären för svåra kan man äta lite extra kolhydrater – en bit grovt bröd, mer grönsaker eller en halv banan, bara som exempel. Detta kan möjligen fördröja anpassningen en aning, så vissa föredrar att stå ut istället.

Annonser